Duurzaamheid door de jaren heen

Paul Rooswinkel en Roel van Zetten


Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit onze projecten, maar duurzaamheid is bij GMB niet iets van de laatste jaren.

In 1995 waren wij het eerste bedrijf dat gecertificeerd werd volgens BS 7750. Dit certificaat is de voorloper van ISO 14000, het huidige milieucertificaat. Om onze impact op het milieu te beperken en het certificaat te behalen, maakten we allerlei grote en kleinere bewuste keuzes. Printen doen we sindsdien bijvoorbeeld standaard tweezijdig in zwart-wit.

Duurzaamheid op de werf

Roel van Zetten kwam in 1991 bij GMB als werfmedewerker in Opheusden en werd later materieelbeheerder. ‘Ik ben sinds juni met pensioen, maar ik was altijd de spil tussen onze uitvoerders op de projecten en de werf’, vertelt hij. ‘Ze vroegen mij vaak mee te denken over slimme oplossingen om projecten makkelijker uit te voeren, maar ik heb ook bijgedragen aan meer duurzaamheid.

Een voorbeeld: ‘Het gebeurde vroeger veel dat machinisten bij het olie verversen de oude olie op de grond lieten lopen. Om die vervuiling te voorkomen, maakten we in 1993 een handige kar met een combitank voor zowel afgewerkte als nieuwe olie. Verder bouwden we dertien dieseloliekarren voor het aanvullen van brandstof. Deze waren dubbelzijdig. Dan zou bij schade de diesel in ieder geval niet lekken.’

Duurzaamheid op de projecten

Vanaf de projecten heeft omgevingsmanager Paul Rooswinkel dezelfde ervaring. ‘Ik begon hier in 1988 als stagiair en heb sindsdien veel zien veranderen qua duurzaamheid. Nu zie je bijvoorbeeld op al onze projecten containers staan waarin we ‘afvalstoffen’ scheiden. Zo kunnen materialen elders zoveel mogelijk een tweede leven krijgen.

Verder werken we zoveel mogelijk met emissieloos materieel en kijken we op elke projectlocatie wat we kunnen doen qua ecologie. We willen elke bouwplaats beter achterlaten dan we hem aantroffen. Ook onze bouwketen zijn duurzaam. Ze zijn goed geïsoleerd en voor de stroomvoorziening hebben ze zonnepanelen op het dak.’